Co zrobić, gdy w naszej wodzie jest żelazo i mangan?

Jeśli w naszej wodzie jest za dużo żelaza lub manganu, będziemy musieli przeprowadzić uzdatnianie wody pitnej, czyli proces, który sprawi, że nasza woda wróci do normy. Czy objawia się nadmiar żelaza i manganu i co możemy z tym zrobić?

Skąd wiemy, że w wodzie jest żelazo i mangan?

Bardzo łatwo to poznać, bo woda staje się mętna i zmienia swój kolor. Może stać się lekko żółtawa lub nawet brązowawa. W dodatku będzie ona miała nieprzyjemny zapach, a w smaku będziemy czuć coś metalicznego. Spożywanie takiej wody będzie nie tylko nieprzyjemne, ale też niezdrowe. W dodatku nadmiar manganu i żelaza powoduje tworzenie się osadu na rurach i w instalacjach sanitarnych.

Co możemy zrobić w takiej sytuacji?

Jeśli zauważymy, że w naszej wodzie jest za dużo manganu i żelaza, będziemy musieli przeprowadzić uzdatnianie wody pitnej. Stosuje się wtedy metodę nazywaną odżelazianiem i odmanganianiem. Polega to na zamienieniu nierozpuszczalnych form tych substancji w rozpuszczalne. Przeprowadzenie tego procesu powinno rozwiązać nasz problem, a woda znów będzie nadawała się do picia.