Czy popcorn tuczy?

Każdy czasami ma ochotę na małe co nieco. W asortymencie sklepów można znaleźć wiele rozmaitych przekąsek, o zróżnicowanym składzie. Do jednych z najczęściej wybieranych zalicza się bez wątpienia popcorn. Jakie wartości odżywcze ma w składzie oraz ile wynosi popcorn kcal, czyli wartość energetyczna przekąski? O wszystkim opowiemy w poniższym tekście.

Długa historia popcornu w skrócie

Trzeba przyznać, że jest to pdodukt o jednej z najdłuższych historii w świecie kulinaria. Choć nie ma źródeł pisanych, część badaczy przekonuje, że był on znany i spożywany nawet ponad 3000 lat p. n.e.

Pochodzi z Meksyku, a za jego globalne upowszechnienie odpowiedzialny jest cukiernik Charles Cretos, wynalazca maszyny do produkcji popcornu.

Jak wygląda powstawanie i co popcorn ma w składzie?

Jedna z najpopularniejszych przekąsek powstaje na drodze poddawania ziaren kukurydzy działaniu wysokiej temperatury. Ich pęcznienie i pękanie jest z kolei związane z nagłym spadkiem ciśnienia.

Same ziarna kukurydzy są naprawdę zdrowe. W ich składzie znajduje się sporo błonnika i polifenoli, odpowiedzialnych za usuwanie wolnych rodników z organizmu.

Zła sława popcornu wynika z faktu, że zazwyczaj jest on serwowany z dużą porcją soli i tłuszczu, które drastycznie zwiększają jego kaloryczność. Z tego powodu nie może być on zaliczany do zdrowych i dietetycznych produktów.